събота, 19 юни 2010 г.

Литературни Родове и Жанрове

Според начина, по който литературата представя човека и света, тя се дели на родове. Има три основни литературни рода - епос, лирика и драма.

Епосът представя предимно външния свят - събития, хора, действия и конфликти. Това става чрез разказ и чрез описание.

Лириката изразява основно вътрешния свят на човека - отношението му към света, неговите мисли и чувства, емоционалното му състояние.

Драмата представя действия в тяхната непосредственост чрез постъпките и думите на героите. В драмата действията се показват, а не се разказва за тях.

Всеки литературенрод може да се прояви чрез различни свои видове и жанрове. Конкретните литературни произведения принадлежат към един или друг според преобладаващия в тях начин да се представя съдържащият се в тях свят. По-точно обаче ги определя техният жанр.

Епосът обхваща жанрове като роман, разказ, легенда, предание, епическа поема, басня.

Лириката включва жанрове като песен, стихотворение, лирическа поема.

Всеки жанр може да се появи в различни разновидности. Романът например може да бъде исторически, сатиричен, фентъзи или романизирана автобиография. Стихотворение е най-общото означение за лирическо произведение. Стихотворението може да бъде лирическа ода ( стихотворение, пропито с възторжени чувства, в които се възпяват героични събития или подвизите на героични личности ), ода ( лирическо произведение, изградено върху скръбни преживявания ) или лирическа изповед.

Важно е да се обърне внимание на една особеност, която често поражда объркване. Епосът най-често се мисли като прозаични произведения, а лириката - като стихотворни. И наистина, най-често епическите жанрове са написани в проза, докато лирическите - в стихове. В действителност обаче епическото представяне на света може да бъде написано в стихове. Пример за това е епическата поема, в която винаги се разказва за някакви събития. Също така е въжможно да има лирическа проза ( стихотворение в проза ).

Между различните родове и жанрове няма непроходима граница. Епосът, лириката и драмата могат да се преплитат, да се смесват и да си взаимодействат. От съчетаването на епос и лирика възникват лиро-епическите жанрове.

Особено интересен жанр е баладата, която е лиро-епико-драматично произведение. Баладата е стихотворна творба с особена атмосфера на тайнственост и напрежение, в която се представя необикновено събитие, част от което е показано непосредствено като сцена с диалог, а героите са поставени в изключителни обстоятелства с трагични последици.

ЖАНРОВЕ НА ЕПОСА
приказка, легенда, предание, басня, разказ, повест, роман, епическа поема
ЖАНРОВЕ НА ЛИРИКАТА
песен, ода, елегия, лирическа изповед, лирическа поема
ЖАНРОВЕ НА ДРАМАТА
комедия, трагедия

4 коментара:

  1. Mnogo burzo nauchih literaturnite rodove ot tuk.Strahotno i lesno za ubochenie.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако научиш и правописа, както и да пишеш на азбуката на Кирил и Методий, нямаше да имаш грешка направо. Пробвай първо като изпишеш думичката "ОбУчение" на кирилица, че "UbOchenie" на шльокавица е гнусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, толкова трудно ли е просто да превключиш клавиатурата от латиница на кирилица. Все пак прави много по-добро впечатление, когато е написано грамотно .

    ОтговорИзтриване
  4. А всъщност защо пише, че статията е за литературните родове И ЖАНРОВЕ, а единственото написано за жанровете е видовете. Никъде няма никакво определение или описание на тези жанрове.

    ОтговорИзтриване